Regulatoare/Controllere de incarcare in sistemele cu stocare de energie

Regulatoare/Controllere de incarcare in sistemele cu stocare de energie

          Sistemele fotovoltaice, pe cat de simple si eficiente sunt, prezinta niste probleme de ordin tehnic in ceea ce priveste eficienta in convertirea energiei solare in energie electrica.Dupa cum se cunoaste, panourile fotovoltaice functioneza pe baza efectului PV (foton-tensiune), prin urmare puterea electrica  pe care acestea o pot furniza este in stransa legatura cu radiatia solara la care sunt supuse celulele.Avand in vedere ca mama natura ’’se joaca’’, uneori, cu ’’materia prima’’ a panourilor fotovoltaice (efectul de umbrire, aparitia norilor,ploi,  pozitia soarelui, etc.), se impune folosirea unor regulatoare de incarcare avansate pentru a putea ’’stoarce’’ cat mai mult din energia solara.

          Regulatoarele de incarcare folosite in prezent, fara de care un sistem fotovoltaic nu poate functiona, sunt  convertoare, DC-DC in cazul sistemelor fotovoltice, ce urmaresc si regleaza anumiti parametri electrici pentru o eficienta cat mai ridicata a generatoarelor fotovoltaice.

          Regulatoarele PWM (Pulse Width Modulation) sunt convertoare clasice DC-DC.Ele folosesc un principiu de functionare simplu actionand ca un comutator on-off ,coborand tensiunea din panouri la plaja de tensiuni de incarcare a acumulatorilor.Controllerele PWM transmit o serie de impulsuri pentru incarcare , iar intre ele, pot monitoriza starea de incarcare a acumulatorilor, urmand ca, functie de starea de incarcare sa trimita sau nu impulsurile de incarcare.

          Regulatoarele MPPT (Multiple Power Point Tracking) sunt convertoare sofisticate DC-DC ce pot permite generatoarelor fotovoltaice sa atinga puterea nominala, urmarind punctul de putere maxima.

          Controllerul MPPT urmareste starea de incarcare a acumulatorilor precum si tensiunea maxima disponibila a panoului fotovoltaic. Avand in vedere ca Tensiunea la punctul maxim (Vmp) poate varia in functie de radiatia solara si temperatura, MPPT-ul urmareste permanent acest punct si regleaza curentul in functie de tensiunea maxima disponibila pentru a extrage puterea maxima din panourile fotovoltaice. Prin comparatie, nu doar limiteaza tensiunea maxima la tensiunea de incarcare a acumulatorilor , ca in cazul regulatoarelor PWM, ci foloseste acea tensiune convertind-o in curent pentru a beneficia de pe urma tensiunii ridicate a panourilor.

Regulatoarele MPPT functioneaza pe o plaja de tensiuni mult mai mari decat tensiunea de incarcare a acumulatorilor, tocmai pentru a avea la dispozitie, in conditii de radiatie slaba sau de temperaturi extreme, tensiuni ce pot fi reglate si convertite.

Aceste regulatoare au, in prezent, o eficienta intre 93 si 98 % in conversia parametrilor de intrare in cei de iesire, fiind cele mai potrivite echipamente statice pentru exploatarea sistemelor fotovoltaice cat mai aproape de parametrii nominali.

           Avand in vedere importanta acestor regulatoare, va invitam sa consultati specialistii nostri pentru alegerea tipului de regulator, in functie de necesitatile dvs, pentru a obtine o eficienta cat mai mare in producerea energiei electrice din energia fotovoltaica.

Produs adaugat cu succes la comparator!