Celule Fotovoltaice- Functionare si Tipuri

Celule Fotovoltaice- Functionare si Tipuri

            Celulele solare, denumite si celule fotovoltaice, transforma radiatia solara, in mod direct, in electricitate. Efectul PV (Photon-Voltage) a fost descoperit in anul 1954 de catre cercetatorii de la Bell Telephone.Ei au descoperit ca Siliciul(un element foarte raspandit) creeaza o sarcina electrica cand este expus radiatiei solare. Urmare acestui fapt, celulele fotovoltaice au inceput sa fie folosite incepand cu  industria aerospatiala(alimentarea satelitilor) si mergand pana la alimentarea obiectelor mici (calculatoarea, ceasuri).

             Exista o varietate de materiale semiconductoare folosite in constructia celulelor fotovoltaice, din care amintim urmatoarele:

Siliciu Cristalin (celule mono si policristaline)-De departe, cel mai folosit material semiconductor in prezent(aprox. 90% din modulele vandute astazi).Celulele fotovoltaice alcatuite din acest material semiconductor combina un randament ridicat cu un cost scazut si o durata de exploatare mare.Modulele au o durata de viata de aproximativ 25 de ani si produc , chiar si dupa aceasta perioda , mai mult de 80% din energia initiala.

Celule Thin Film – sunt construite prin asezarea unuia sau a mai multor straturi subtiri de material semiconductor (cativa micrometri) pe un material-suport(sticla, plastic , metal).Modulele cu celule Thin Film sunt amorfe sunt flexibile si acest avantaj le da posibilitatea de a lua usor forma acoperisurilor, ba chiar poate inlocui acoperisul, fatadele cladirilor, luminatoare, etc.

            Celulele fotovoltaice sunt conectate in circuite serie si sau paralel pentru a produce tensiuni ridicate, curenti mari sau diferite game de puteri pentru a forma, intr-un mediu protejat de intemperiile atmosferice, un panou fotovoltaic.

            Performanta panourilor fotovoltaice este de regula exprimata in functie de puterea maxima, in curent continuu, in Conditiile Standard de Testare(STC).Conditiile Standard de Testare sunt corespunzatoare functionarii unei celule fotovoltaice( solare) la o temperatura de 25° C, o iradiere la nivelul de 1000W/  si un Indice de Masa a Aerului de 1.5.

            Avand in vedere ca aceste conditii nu sunt intoteauna intalnite in practica din cauza factorilor atmosferici, pozitiei geografice, etc. , performanta reala este de obicei intre 85-95 % din performantele obtinute in urma operarii in Conditii Standard de Testare(STC).

            Panourile Fotovoltaice( solare) din zilele noastre sunt extrem de sigure si fiabile, cu rate de defectare minime si cu durate de viata intre 20 si 30 de ani.Majoritatea producatorilor ofera garantie de pana la 20 de ani ,perioada in care se pastreaza un procent superior ( de regula 80 %)  productivitate fata de parametrii nominali.

            Cand alegeti panourile fotovoltaice, studiati parametrii nominali, fisele tehnice cu rezultatele testelor de performanta in STC precum si informatiile legate de garantiile produsului, informatii ce pot fi gasite din abundenta pe site-ul nostru , iar in cazul in care aveti nevoie de consultanta, specialistii nostri va stau la dispozitie pentru a va usura procesul de alegere a panourilor potrivite necesitatilor dvs.

 

  

 

Produs adaugat cu succes la comparator!